Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen mutatták be a Szulejmán-kutatásokról készített könyvet és dokumentumfilmet

A 2013 óta zajló Szulejmán-kutatások jelentős mérföldkőhöz érkeztek, így a kutatócsoport az eddigi eredményeit az ország több pontján is bemutatja. A rendezvénysorozat részeként a legújabb kutatásokat bemutató, az eddigi eredményeket összefoglaló Szulejmán szultán Szigetváron című kötet bemutatójára, illetve a Szulejmán sírkápolnája nyomában című dokumentumfilm vetítésére 2017. május 10-én 18.30-kor került sor az ELTE Gólyavár Rendezvényházában. A mintegy 100 fős közönséget Dr. Borsodi Csaba, az ELTE Történeti Intézetének igazgatója köszöntötte, aki hangsúlyozta, a siker kulcsa a különböző szakterületek közötti együttműködésben, geográfusok, történészek és régészek közös munkájában rejlett. 

A Szulejmán szultán Szigetváron című kötetet Dr. Oborni Teréz, az MTA BTK tudományos főmunkatársa méltatta, aki részletes és alapos áttekintést  nyújtott a könyv tartalmi és szerkezeti felépítéséről, valamint a kutatás jelentőségéről. A kötet részleteiben ismerteti a 2013 és 2016 között lezajlott Szigetvár–turbéki Szulejmán-kutatások folyamatát, és a kutatócsoport által elért tudományos eredményeket. Ezt követően került sor a Szulejmán sírkápolnája nyomában című, harmincperces dokumentumfilm vetítésére, amelyben a kutatócsoport több tagja is megszólal. Dr. Pap Norbert átfogó képet nyújt a kutatás indulásának körülményeiről, a kutatócsoport által kitűzött célokról, valamint az előttük álló további feladatokról. Dr. Kitanics Máté a feltárt írott források jelentőségét tárja a nézők elé, bemutatva szerepüket a turbéki szőlőhegyen elterülő török kori rommező beazonosításában. Dr. Hóvári János a kutatás emlékezetpolitikai, Prof. Dr. Fodor Pál a tudománypolitikai dimenziót járja körül. Továbbá Dr. Gyenizse Péter a geofizikai vizsgálatokat, Hancz Erika pedig a régészeti feltárás folyamatát részletezi.

A filmet dokumentumcsatornákon és a továbbiakban szervezett vetítéseken mutatják be, legközelebb június 16-án 17 órakor kerül sor rá Dombóvár Város Könyvtárában.