„Szigetvár 1566”. Emlékkonferencia Szigetvár ostroma, Nagy Szulejmán és Zrínyi Miklós halálának 450. évfordulóján

A Zrínyi-emlékév keretében négynapos nemzetközi történész konferenciára került sor Pécsett 2016. szeptember 6–9. között, amelyen összesen hét ország huszonhét tudósa vett részt.

Fodor Pál, az MTA BTK főigazgatója, az MTA BTK Történettudományi Intézetének igazgatója a konferencia kezdete előtt kifejtette: a cél, hogy a tudományos esemény összehozza az oszmán történelemmel, a Habsburg-időszakkal és a magyar történelemmel foglalkozó legnevesebb kutatókat. Az eseményt megnyitó Rétvári Bence államtitkár kiemelte: aSzigetvár ostromának, valamint Nagy Szulejmán és Zrínyi Miklós halálának 450. évfordulója alkalmából rendezett emlékkonferencia kiváló alkalom arra, hogy a kutatók nemzetközi szinten is bemutassák a hadvezér hősiességét, őrizzék emlékét, valamint a szélesebb közönséggel is megismertessék a szigeti kapitány jelentőségét.

Fodor Pál, az esemény fővédnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a korábban a „periférián tengődő oszmanisztika” az elmúlt 30 évben igen népszerűvé vált a világban. Az Oszmán Birodalomról immár „sokkal több publikáció jelenik meg, mint a Habsburgokról” - közölte, majd hozzátette: Törökországban évtizedek óta egyetemalapítási hullám zajlik, az ott dolgozó tudósok munkáinak is köszönhetően a publikációk száma jelentősen megnövekedett. A nagyvilág Szulejmán szultán iránti érdeklődését kell kihasználni a magyar történelem megismertetésének érdekében.

A konferencián összesen a következő öt fő témakört tárgyalták a történészek:Nagy Szulejmán szultán birodalma; V. Károly és Habsburg I. Ferdinánd birodalma; a magyar hadszíntér Nagy Szulejmán szultán korában; Szigetvár ostroma – Zrínyi Miklós és Szulejmán szultán halála és a szigetvári csata; Szulejmán és Zrínyi Miklós emlékezete és a szultán elveszett türbéje utáni kutatás. A hazai és nemzetközi kutatókat Szigetváron és Turbékon az NKFIH-projekt kutatói kalauzolták a legendás történelmi helyszíneken, többek között Szulejmán szultán egykori türbéjénél is. A konferencián Pap Norbert tolmácsolásában bemutatásra kerültek a „Szigetvár és Turbék politikai, katonai és szakrális szerepe az oszmán-Habsburg nagyhatalmi vetélkedésben és a magyarországi török berendezkedésben – tények és emlékezet” című projekt eddigi főbb eredményei.