Bemutatták a Szulejmán-türbe kutatásáról készített dokumentumfilmet

A Szulejmán sírkápolnája nyomában című dokumentumfilmet 2017. április 13-án, telt házas vetítés keretében mutatták be a pécsi Apolló Moziban. A produkció első fele a Szigetvár-turbéki Szulejmán-sírkomplexum felfedezését, és a kutatócsoport által alkalmazott módszereket veszi sorra, a második része pedig a kutatási eredmények fogadtatását, az érdeklődést és a projekt jelentőségét részletezi.

A rendezvény megkezdése előtt Dr. Páva Zsolt Pécs város polgármestere, Dr. Bódis József a Pécsi Tudományegyetem rektora, illetve Nagy Csaba, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte a vendégeket. A premiervetítésen a dokumentumfilm szereplői közül részt vett Prof. Dr. Fodor Pál (MTA BTK) és Dr. Pap Norbert (PTE TTK FI), a kutatás társvezetői, Dr. Hóvári János a „Zrínyi Miklós–Szigetvár 1566” Emlékév Emlékbizottság elnöke, a MANK főigazgatója, Dr. Kitanics Máté (MTA BTK TTI) tudományos munkatárs, Hancz Erika (PTE BTK RI) tudományos segédmunkatárs, Szalai Gábor geográfus, illetve Szász István, a film rendezője.

A filmvetítést szakmai beszélgetés követte, amelynek keretében Dr. Glied Viktor moderálása mellett a vendégeknek lehetőségük adódott kérdéseket feltenni a dokumentumfilm alkotóinak, a kutatócsoport jelenlevő tagjainak. A következő vetítésre április 21-én, a Magyar Tudományos Akadémián, majd május 10-én az Eötvös Loránd Tudományegyetem Gólyavár rendezvényházában kerül sor, de az említetteken túl további magyar, illetve külföldi vetítéseket is terveznek.