A Szigetvár-turbéki kutatások a Kossuth Rádióban

A Megújuló értékeink című, a Kárpát-medence értékeit feltáró és bemutató sorozatban Bicsák Eszter készített 30 perces rádióműsort a Szulejmán szultán Szigetvár-turbéki sírkápolnája után folytatott legújabb kutatásokkal kapcsolatban.

Dr. Pap Norbert, a PTE TTK tanszékvezető egyetemi docense arról számolt be a hallgatóságnak, hogyan kezdődött a kutatás, milyen multidiszciplináris vizsgálatok zajlanak, valamint rávilágított arra is, hogy a több mint 110 éve folyó, korábban tévúton járó vizsgálatokhoz képest miben rejlik a legújabb kutatás sikere. Dr. Kitanics Máté, az MTA tudományos munkatársa a 16–18. századi írott források jelentőségét tárta a közönség elé, bemutatva ezek kulcsfontosságú szerepét a turbéki szőlőhegyen elterülő török kori rommező, illetve Szulejmán szultán sírkomplexumának beazonosításában. Dr. Gyenizse Péter, a PTE TTK docense a legmodernebb távérzékeléses módszerek hasznáról tájékoztatta a hallgatókat, illetve átfogó képet nyújtott arról, hogy a terület kijelölése után ezek hogyan segítették pontosan meghatározni a régészeti feltárás során előkerülő épületek, vagyis Szulejmán szultán türbéje, a mellette álló dzsámi és derviskolostor pontos meghatározását.

Mintegy keretbe foglalva a rádióműsort, az adást Dr. Pap Norbert gondolatai zárták, aki kiemelte, hogy a kutatás alapját a példaértékű, generációkon átívelő összefogás jelentette.

 

 Az interjút erre a linkre kattintva hallgathatja meg.