Dombóváron is bemutatják a Szulejmán-türbe kutatásáról készített könyvet és dokumentumfilmet

A „Szulejmán szultán Szigetváron” című kötet bemutatójára, illetve a „Szulejmán sírkápolnája nyomában” című dokumentumfilm vetítésére 2017. június 16-án 17 órakor kerül sor Dombóvár Város Könyvtárában.

Mintegy százévnyi hiábavaló fáradtságot követően magyar szakemberek egy csoportja 2012 végén multidiszciplináris kutatócsoportot alakított, mely a török kormány támogatásával megkezdte Szulejmán szultán szigetvári türbéje helyének felderítését, és a kapcsolódó tudományos kérdések szisztematikus vizsgálatát.

A kutatócsoport a legendás helyek, az Almás-patak mente és a turbéki kegytemplom kizárását követően egy új helyszínen, a turbéki szőlőhegyen azonosította be minden idők legnagyobb oszmán szultánjának sírkomplexumát.

A kötet részleteiben ismerteti a 2013 és 2016 között zajlott Szigetvár-turbéki Szulejmán-kutatások folyamatát, és az elért tudományos eredményeket. A dokumentumfilm első fele a felfedezés történetét és a kutatócsoport által alkalmazott módszereket veszi sorra, a film második része pedig a kutatási eredmények fogadtatását, a nemzetközi érdeklődést, valamint a projekt jelentőségét részletezi. A vetítést követően a kutatócsoport tagjai közül Dr. Pap Norbert a Szigetvár–turbéki kutatások társvezetője, a PTE tanszékvezető docense, illetve Dr. Kitanics Máté, az MTA BTK tudományos munkatársa válaszol a közönség kérdéseire.

Helyszín: Dombóvár Város Könyvtára (7200 Dombóvár, Hunyadi tér 25.)

Időpont: 2017. június 16. 17 óra

Az eseményen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

A dokumentumfilm előzetese a következő linken tekinthető meg:

https://www.youtube.com/watch?v=FI11i1Zvdcc