2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Megtalálhatták Szulejmán sírhelyét Szigetvárnál

2015. december 16., szerda 19:05, frissítve: szerda 20:38

A Pécsi Tudományegyetem kutatócsoportja minden valószínűség szerint megtalálta Szulejmán szultán sírhelyét Szigetvár közelében. Történelmi tény, hogy a szultán két sírhellyel rendelkezik, halála után testét Isztambulban temették el, belső szerveit pedig a szigetvári csata helyszínén. Jövőre lesz 450 éve hogy Szulejmán meghalt.

A török és a magyar kormány támogatásával 2012 óta kutatnak Szigetvár közelében Nagy Szulejmán türbéje után. A szakemberek régóta feltételezték, hogy Turbék község szőlőhegyének legmagasabb pontján temették el a török császárt, amit az őszi ásatások igazoltak is.

„A művészettörténészek, akikkel együtt dolgozunk, úgy vélik, hogy a díszítései összefüggésbe hozhatók Szulejmán isztambuli türbéjével. Azt mondtuk, minden valószínűség szerint az: annak néz ki, arra utaló jelek vannak, meglehetősen sok. Nincs jel, amely más irányba mutatna. Akkor lehet száz százalékkal kijelenteni, hogy ez az, ha a mellette lévő más nagy épületeket is feltártuk” – jelentette ki a kutatás vezetője, Pap Norbert.

Szulejmán maradványait nem találták meg, a sírt a törököket kiűző Habsburg-seregek rabolhatták ki. A szigetváriak abban bíznak, hogy a szultán türbéje még több turistát vonz a városba.

„Nagyszerű publicitást jelent a vár számára, és egy hatalmas nemzetközi hátszelet ahhoz, hogy a Szigetvári Várat és a szigetvári eseményeket, amelyek 450 éve történtek, kellően a világ nagyközönsége elé tudjuk tárni. Mindenképpen számítunk arra, hogy elsősorban hazai, de a külföldi vendégek is ellátogatnak Szigetvárra az elkövetkező egy évben. Sok színes programmal készülünk amúgy is, de ha már ez a felfedezés megtörtént, akkor még nagyobb hátszéllel tudjuk ezt elvégezni” – mondta a Szigetvári Vár várnagya, Lebedi János.

A régészek azt gyanítják, hogy a szőlőhegy egy oszmán város romjait rejti. A háromhektáros terület feltárását tavasszal folytatják.

I. Szulejmán 1566-ban, Szigetvár ostroma alatt halt meg, a várat hősiesen védte Zrínyi Miklós serege, de hiába: végül a törökök elfoglalták.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!